Gebakken klinkers

Formaten en legverband

Gebakken klinkers of bestrating met klinkers is al jaren favoriet voor grotere oppervlakten.
Gebakken klinkers kosten wat meer maar de levensduur is dan ook wel veel langer dan een gewoon betonnen straatsteen. Ook is de klinker, verkrijgbaar van normaal tot dikformaat klinkers, kleurvast. Dat komt door het bakproces en de samenstelling. Klinkers als bestrating is ondanks de hogere kosten dus een goede keuze en niet voor niets een veel gekozen optie.

Als je naar een bestrating met klinkers kijkt, zie je dat geen een klinker dezelfde kleur of structuur heeft. De kleurnuances verschillen en dit zorgt voor een levendige bestrating en een warme uitstraling. Klinkers, zoals dikformaat klinkers, worden ook vaak hergebruikt voor bestrating op een andere plek. Duurzaam product dus die gebakken klinkers als bestrating.

Het formaat van je stenen en het legverband bepalen uiteindelijk de uitstraling van je oprit, tuin, terrein of terras. Deze klinkers als bestrating zien we vaak terug als oprit of als paden in de tuin. De steen kan gecombineerd worden met een keramische of natuursteen tegel of een betontegel voor op een terras bijvoorbeeld. Er zijn veel kleuren te combineren.

Er is een dikformaat klinkers van 20 bij 7 centimeter maar ook andere formaten, zoals een formaat van 20x 10 centimeter en 20 bij 5 centimeter. Het is wel noodzakelijk om goed na te denken over d ondergrond, de fundering is minstens zo belangrijk. Wij adviseren bij het maken van een nieuwe oprit om als onderlaag eerst met 15 cm gebroken puin (menggranulaat) te verdichten en daarna 5 cm ophoogzand (of straatzand) te leggen. Daarna kunnen de stenen hierin gelegd worden. Vroeger werd hiervoor brekerszand gebruikt i.p.v. ophoogzand, maar dit is een stukje duurder. De klinkers bestrating is vervolgens ook in diverse mogelijkheden, verbanden, te leggen. Halfsteens voor een wat moderner uiterlijk of juist in elleboogverband of een kaperverband voor een ouder geheeld. Uw stratenmaker kan u hierin adviseren en laat dat ook doen om verzakking en spoorvorming te voorkomen.

Bijpassende producten

Kunt u iets niet vinden of heeft u advies of hulp nodig?
Stuur ons dan een mail of bel met 0416 – 764 000

Meer gebakken bestrating

Naast gebakken klinkers als bestrating bestaan er nog veel meer mogelijkheden voor het leggen van een gebakken bestrating. Er zijn bijvoorbeeld ook vormbak-, strengpers- of een wasserstrichtstenen bij ons verkrijgbaar. Vormstenen zijn eigenlijk de meest gekozen straatbakstenen. Deze steen wordt machinaal in een mal geperst en de klei die overblijft wordt aan de bovenkant ervan af gesneden.

De meeste vormstenen zijn bezand, omdat dat zorgt voor dat die makkelijker weer uit de mal gaat. Het vervaagt de kleur wel een beetje. Wil je liever de werkelijke kleur van je bestrating hebben, dan kiest u voor onbezande stenen. Deze zijn wel wat duurder omdat het meer tijd vergt in de productie. Een strengperssteen wordt niet in een mal gemaakt maar uit een lange strook klei die dan op dikte wordt gesneden. Deze bestrating is strakker van vorm dan vormsteentjes. Deze ogen dus moderner dan de traditionele straatbakstenen en klinkers bestrating en passen beter in een moderne tuin. Wasserstrichstenen heten zo omdat tijdens het productieproces geen zand maar kleine waterstralen worden gebruikt om de steen uit de vorm te krijgen. Deze waterstralen maken kleine ruimtes tussen de klei en de bak en daardoor ontstaat een structuur. Het is de nieuwste techniek op het gebied van bakstenen.

Klijn Online

Klijn Online heeft ruim 25 jaar aan ervaring en kennis opgebouwd met gebakken klinkers en met nog veel meer materialen en tuininrichtingen. (Sier)tuinen en buitenterrassen nog mooier maken dan ze al zijn is onze passie. Om dat mogelijk te maken leveren we sierbestrating, maar ook kunstgras, zand, grind en split. Sinds 2019 bezetten wij een nieuw pand met daarbij een eigen buitenterrein. Daar hebben we onze showtuin waar u altijd inspiratie kunt opdoen. Dit doen we alleen op afspraak omdat wij graag de tijd willen kunnen nemen voor uw project en uw vragen. In onze webshop vindt u ons volledige assortiment aan tuinbestrating, terrasbestrating en bestrating voor een oprit. Daar vindt u ook onze gebakken klinkers voor klinkers bestrating. Ook de dikformaat klinkers uiteraard.

Contact

Mocht u toch vragen hebben over tuinbestrating, een terrasbestrating en bestrating voor een oprit, of wilt u even zeker weten of u de juiste keuze heeft gemaakt in de webshop, bel of mail ons dan gerust vrijblijvend. Iedere locatie vraagt om een eigen soort steen of uitstraling. Wij helpen u graag naar het juiste product.

Download hier onze brochure >

Download hier onze brochure: